Karbohidrat
*
Karbohidrat ialah sebatian organik besar terdiri daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, dan oksigen.
*
Fungsi utama karbohidrat dalam organisma ialah membekalkan tenaga.
*
Tiga kumpulan karbohidrat ialah monosakarida, disakarida,dan polisakarida.
*
Monosakarida manis dan larut dalam air. Ia terdiri daripada glukosa, fruktosa, dan galaktosa.
*
Disakarida terdiri daripada maltosa, sukrosa, dan laktosa. Ia manis dan larut dalam air.
*
Polisakarida tidak larut dalam air kecuali glikogen yang larut di dalam air. ia berasa manis.
*
Contoh polisakarida ialah kanji, selulosa, dan glikogen.
Protein
*
Protein terbina daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen.
*
Contoh protein ialah susu, kacang tanah, ikan, daging, dan keju.
*
Monomer bagi protein ialah asid amino.
*
Dua kelas asid amino ialah asid amino perlu dan asid amino tidak perlu.
*
Asid amino perlu ialah asid amino yang tidak dapat disintesiskan dalam sel, contohnya leusina, dan lisina.
*
Asid amino tidak perlu ialah asid amino yang boleh disintesiskan dalam sel. Ia tidak perlu diperolehi dari gizi makanan. Contohnya ialah alanina.
*
Dua kelas protein ialah protein kelas pertama dan protein kelas kedua.
*
Protein kelas pertama ialah protein yang mengandungi semua 10 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Ia terdapat pada daging, ikan, susu, dan telur.
*
Protein kelas kedua pula merupakan protein yang tidak mengandungi kesemua asid amino yang perlu. Ia terdapat dalam protein tumbuhan seperti sayuran, kekacang, dan buah-buahan.
Lipid
*
Lemak dan minyak berasal daripada haiwan dan tumbuhan.
*
Pada suhu bilik, lemak berada dalam keadaan pepejal manakala lemak pula berada dalam keadaan cecair.
*
Lemak dan minyak berfungsi sebagai tenaga simpanan, digunakan sebagai penebat haba, dan perlindungan.
Vitamin
Vitamin
Sumber
Fungsi
Kesan kekurangan
A (retinol)
susu, kuning telur, mentega, minyak, hati, ikan, lobak merah, bayam,dan sayuran
*
Mengekalkan fungsi mata
*
Memelihara kesihatan kulit
*
Membina ketahanan terhadap penyakit
*
Rabun malam
*
Xeroftalmia
*
Kulit kering, bersisik
Tiamin
Yis, bijirin, daging, hati
*
Fungsi normal saraf
*
Beri-beri
Riboflavin
Yis, bijirin, keju, susu, sayuran hijau
*
Mengawal pertumbuhan dan mengekalkan kesihatan kulit
*
Kulit merekah di mulut, hidung, dan telinga
*
Sakit mata, lidah membengkak
Niasin
Yis, bijirin, hati, kopi
*
Memelihara kesihatan sistem saraf
*
Pelagra
Asid pantotenik
Kuning telur, hati, ikan, sayuran hijau
*
Pembentukan antibodi
*
Kelesuan
*
Kekejangan otot
Piridoksin
Daging, ikan, bijian, telur, pisang, dan kentang.
*
Fungsi normal otak
*
Keimunan
*
Pertumbuhan terbantut
Kobalamin
Daging, ikan, tenusu
*
Pembentukan sel darah merah
*
Anemia
Asid folik
Cendawan, kuning telur, hati, sayuran hijau
*
Sintesis asid nukleik
*
Anemia
H (Biotin)
Kuning telur, hati pisang
*
Berperanan dalam metabolisme lemak dan karbohidrat
*
Rambut gugur
*
Kelesuan
C (Asid askorbik)
Betik, limau, oren, tomato, sayuran hijau
*
Memelihara kesihatan kulit
*
Skurvi
*
Anemia
D (Kalsiferol)
Telur, minyak ikan kod, mentega
*
Penyerapan kalsium dan fosforus dalam usus kecil
*
Riket
E (Tokoferol)
Sayuran hijau, minyak tumbuhan, kuning telur
*
Pembentukan sel darah merah
*
Sistem pembiakan
*
Mandul
*
Keguguran
K (Filokuinon)
Bayam, sayuran hijau
*
Pembekuan darah
*
Darah tidak membeku
Garam mineral
Garam mineral Fungsi Kesan kekurangan
Kalsium
* Kandungan utama tulang dan gigi
* Pertumbuhan rangka terencat
Magnesium
* Pembinaan tulang dan gigi
* mengekalkan fungsi otot dan sistem saraf
* Fungsi otot dan saraf terjejas
Ferum
* Kesihatan kulit
* Anemia
* Kulit kering dan merekah
Natrium
* Komponen penting plasma darah
* kekejangan otot
Kalium
* Memastikan pengecutan otot yang normal
* Pemindahan impuls saraf
* Fungsi normal sel terganggu
* Menghalang pengecutan otot
Iodin
* Terlibat dalam pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak
* Beguk
* Kretinisme
Sulfur
* Membentuk komponen sesetengah asid amino
Fosforus
* Pembentukan tulang dan gigi
* Pembentukan tulang dan gigi tidak sempurna
* Proses pemghasilan tenaga terhalang
Klorin
* Memelihara tekanan osmosis yang normal dalam bendalir sel
* Membina ATP semasa proses respirasi sel
* Kekejangan otot
Serabut dan air
* Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
* Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.
Gizi seimbang
* Gizi seimbang mengandungi lemak, karbohidrat, rotein, serabut, garam mineral, vitamin dan air mengikut kuantiti yang sesuai bergantung kepada individu.
* Faktor-faktor yang mempengaruhi gizi seimbang ialah jantina, umur, kesihatan, dan persekitaran, dan aktiviti harian setiap individu.
Gizi tidak seimbang
* Gizi yang tidak seimbang menyebabkan malnutrisi berlaku, sama ada akibat kekurangan zat atau terlebih zat.
* Pengambilan gizi tidak seimbang untuk satu jangka masa yang panjang boleh mengakibatkan pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes melitus, dan osteoporosis.
* Terlalu banyak lemak dalam gizi menyebabkan aras kolesterol dalam darah meningkat,risiko barah dan risiko mendapat penyakit jantung meningkat.
* Makanan bertenaga tinggi yang terlalu banyak menyebabkan kegendutan yang akan menybabkan pelbagai penyakit.
Comments Off
NUTRISI
.